Close

09/03/2018

Τα 5 καλύτερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις ΗΠΑ

5 best World Heritage Sites in the US

Ο τίτλος του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απονέμεται σε όλες εκείνες τις συγκεκριμένες τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί για τον τίτλο λόγω της παγκόσμιας αξίας τους για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι τοποθεσίες αυτές μπορεί να είναι κτίρια, πόλεις, αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, δάση, λίμνες ή τοπία. Στα πιο γνωστά Μνημεία στον κόσμο συγκαταλέγονται οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία και το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι.

 Οι τίτλοι απονέμονται από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), έναν φορέα που συνεργάζεται με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (UN) για τη συμβολή στην ειρήνη και την τάξη μέσω της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Για την αξιολόγηση και την επιλογή των μνημείων, η UNESCO διαθέτει μια επιτροπή που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο κάθε κράτους-μέλους της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UN).

 Η αναγνώριση της φυσικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας της ανθρώπινης κληρονομιάς είναι ένας τρόπος κατανόησης και διαφύλαξης της ιστορίας του πλανήτη και της διαφορετικότητας των ανθρώπων. Παρόλο που κάθε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανήκει στη χώρα στην οποία βρίσκεται, όλα τα μνημεία θεωρούνται σημαντικά για τη διεθνή κοινότητα και θα πρέπει να διαφυλάσσονται για τις επόμενες γενιές. 

Οι ΗΠΑ, ως μια τόσο μεγάλη και ποικιλόμορφη χώρα προσπαθεί να συμμορφωθεί με αυτά τα προαπαιτούμενα. Έως το 2016, 23 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανήκαν στις ΗΠΑ, με πιο πρόσφατη άφιξη στον κατάλογο, τις Ιεραποστολές του σαν Αντόνιο στο Τέξας.

 Αν είστε λάτρης της φύσης, τολμήστε αυτό το πρωτότυπο ταξίδι.  Με μια Τουριστική βίζα ESTA, μπορείτε να ταξιδέψετε οπουδήποτε στις ΗΠΑ.

 Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα πιο γνωστά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάςστις ΗΠΑ:

 1. Εθνικό Πάρκο Grand Canyon, Αριζόνα

 Το Εθνικό Πάρκο Grand Canyon ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1979 και θεωρείται ένα από Επτά Θαύματα του κόσμου. Οι μοναδικοί συνδυασμοί χρωμάτων, βράχων και διάβρωσης δεν δείχνουν μόνο τη γεωλογική εξέλιξη της φύσης στην περιοχή, αλλά επίσης κοσμούν τη θέα του ποταμού Κολοράντο, ο οποίος διασχίζει αυτό το φαράγγι βάθους 1 μιλίου. 

2. Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, Καλιφόρνια

Το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1984 και διαθέτει μια συλλογή από βράχους ή πετρώματα γρανίτη, τα οποία δημιουργήθηκαν από την εξαφάνιση ενός παγετώνα πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια. Είναι ένα φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο. Επίσης, το μοναδικό αυτό φυσικό τοπίο συμπληρώνεται από ζώα, καταρράκτες, χειμάρρους, βουνοπλαγιές και τεράστιες Σεκόγιες (Redwoods), οι οποίες ευδοκιμούν στο πάρκο.  

 3. Εθνικό Πάρκο Everglades, Φλόριντα

 Το πάρκο ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1979. Αυτό το Μνημείο αποτελεί σημαντικό οικότοπο για σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη όπως ο μανάτος, ο Αμερικανικός κροκόδειλος και ο πάνθηρας της Φλόριντα. Ταυτόχρονα, αυτή η υποτροπική έρημος είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για τους ανθρώπους εφόσον αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο με προγράμματα για κατασκήνωση, περιηγήσεις με βάρκα, ψάρεμα, πεζοπορία, παρατήρηση πτηνών και άλλα πολλά. Επίσης, το Πάρκο συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Κίνδυνο επειδή ο εκφυλισμός αυτού του φυσικού τοπίου οδήγησε σε εξαφάνιση πολλών άγριων ειδών αυτού του θαλάσσιου οικοσυστήματος.   

4. Εθνικό Πάρκο Mammoth Cave, Κεντάκι

 Το Εθνικό Πάρκο Mammoth Cave αποτελεί στην ουσία ένα δίκτυο σπηλαίων και μεγάλων σε μήκος υπογείων περασμάτων (στην πραγματικότητα, το μακρύτερο δίκτυο περασμάτων στον κόσμο). Οι σπηλιές του πάρκου φιλοξενούν περισσότερα από 130 είδη ζώων και άγριων ειδών. Το 1981 η Επιτροπή συμπεριέλαβε αυτό το Πάρκο στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στις ΗΠΑ  με σκοπό να διαφυλάξει αυτόν τον φυσικό οικότοπο μαζί με τους κατοίκους του.  

 5. Εθνικό Πάρκο Great Smoky Mountains, Τενεσί και Βόρεια Καρολίνα

 Το Πάρκο ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1983 όχι μόνο επειδή είναι το Εθνικό Πάρκο με τους περισσότερους επισκέπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το Εθνικό Πάρκο Great Smoky Mountains διαθέτει εξαιρετική φυσική ομορφιά. Αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 3.500 είδη φυτών και, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέρη του καταλόγου, είναι σχεδόν ανέγγιχτο από την ανθρώπινη επιρροή, με εξαίρεση τις τουριστικές εκδρομές, τις κατασκηνώσεις, το ψάρεμα και τα μονοπάτια πεζοπορίας που υπάρχουν στην περιοχή.