Close

17/11/2014

Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (Visa Waiver Program)

esta

Σύμφωνα με τον μεταναστευτικό νόμο των ΗΠΑ, το Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP) δεν απαιτεί οι πολίτες ορισμένων χωρών να διαθέτουν θεώρηση κατά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ. Όσοι από αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ είναι πολίτες μίας από τις 38 εγκεκριμένες χώρες (το Η.Β., η Ιρλανδία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι μερικές από αυτές) μπορούν να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έως και 90 ημέρες χωρίς θεώρηση. Παρόλο που δεν είναι απαραίτητη η θεώρηση, υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα VWP είτε το ταξίδι σας είναι επαγγελματικό, αναψυχής ή απλώς είστε διερχόμενοι.

Να έχετε υπόψη ότι το πρόγραμμα VWP δεν παρέχει τη δυνατότητα επέκτασης ή αλλαγής της μεταναστευτικής κατάστασης του ταξιδιώτη. Στο τέλος της διάρκειας των 3 μηνών (90 ημέρες) από την ημέρα εισόδου σας στη χώρα, πρέπει να αναχωρήσετε από το έδαφος των ΗΠΑ.
Ταξίδι χωρίς θεώρηση (Visa Waiver Program – VWP): Επομένως, είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους ταξιδιώτες των συμμετεχόντων χωρών * να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, χωρίς την υποχρέωση λήψης επίσημης θεώρησης στην πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ πριν από το ταξίδι.

Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επωφεληθείτε από το Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP);
Για να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του προγράμματος VWP πρέπει να πληροίτε τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Ο σκοπός του ταξιδιού θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε θεώρηση τύπου «B»
Με το πρόγραμμα VWP οι ταξιδιώτες των οποίων η χώρα συμπεριλαμβάνεται* στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χωρίς την έγκριση θεώρησης.
Η παραμονή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες και ο σκοπός της επίσκεψης μπορεί να είναι αναψυχής ή επαγγελματικός. Ακόμη και αν είστε απλώς διερχόμενοι στις ΗΠΑ με τελικό προορισμό εκτός των ΗΠΑ, πρέπει να έχετε μαζί σας πριν από την επιβίβαση έγκριση ταξιδιού. Παρακάτω θα βρείτε τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες κατά το ταξίδι με το Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (visa waiver program) VWP:

Επαγγελματικό ταξίδι:

• Συμμετοχή σε επαγγελματικές συναντήσεις με συναδέλφους
• Παρουσία σε εκδηλώσεις, συνελεύσεις ή συνέδρια, είτε για επιστημονικούς, επιμορφωτικούς ή επαγγελματικούς λόγους.
• Για να εγγραφείτε στα εκπαιδευτικά μαθήματα σύντομης διάρκειας (δεν επιτρέπεται να λάβετε καμία αποζημίωση από την εταιρεία που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εκτός της επιστροφής των δαπανών για έξοδα ταξιδιού.
• Διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για σύναψη συμβολαίων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επαγγελματικά ταξίδια στις ΗΠΑ μέσω του Προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ή με τουριστική θεώρηση πατήστε εδώ.

Τουρισμός:

• Ταξίδι, επίσκεψη ή οποιαδήποτε άλλη τουριστική δραστηριότητα, είτε ταξιδεύετε μόνοι ή με φίλους/οικογένεια και/ή συνταξιδιώτες.
• Ιατρική περίθαλψη
• Συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από κοινωνικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
• Συμμετοχή σε μουσικές, αθλητικές και/ή εκδηλώσεις που διεξάγονται σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αρκεί να μην απαιτείται πληρωμή για τη συμμετοχή σας.
• Εγγραφή για σύντομης διάρκειας μαθήματα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και/ή σπουδές, εφόσον δεν απομείνουν βαθμολογία για απόκτηση ακαδημαϊκού πτυχίου. (πιθανό παράδειγμα: μάθημα καθοδήγησης διάρκειας δύο ημερών στο οποίο συμμετέχετε ενώ βρίσκεστε σε διακοπές)

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους θεώρησης που υπάρχουν διαθέσιμοι για τις ΗΠΑ, είτε για τουρισμό, επαγγελματικούς λόγους ή έλεγχο, πατήστε εδώ.

Τι δεν επιτρέπεται κατά την επίσκεψή σας στις ΗΠΑ όταν ταξιδεύετε με το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP); Παραδείγματα:
Παρακάτω θα βρείτε καταχωρημένες μερικές από τις δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται από το πρόγραμμα VWP, για τις οποίες πρέπει να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση προτού ταξιδέψετε για τις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής.
• Συμμετοχή σε μαθήματα σπουδών που θα σας απονείμουν βαθμολογία με σκοπό την απόκτηση ακαδημαϊκού πτυχίου.
• Αναζήτηση εργασίας
• Για εργασία ως ξένος δημοσιογράφος ή για επαγγελματική συνάντηση με άτομο που σχετίζεται με το ραδιόφωνο ή τον κινηματογράφο ή οποιουδήποτε τύπου ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες.
• Εύρεση κατάστασης μετανάστευσης με την οποία θα σας χορηγηθεί μόνιμη παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για online έγκριση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέσω του προγράμματος VWP; Αυτές είναι οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα *:
Για να επωφεληθείτε από το πρόγραμμα VWP (visa waiver program – πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης) πρέπει η ιθαγένειά σας να ανήκει σε μία από τις 38 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτές οι χώρες αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:

Α. Ανδόρα
Αυστραλία
Αυστρία
Β. Βέλγιο
Γ. Γαλλία
Γερμανία
Δ. Δανία
Δημοκρατίας της Τσεχίας
Ε. Ελβετία
Ελλάδα
Εσθονία
Η. Ηνωμένο Βασίλειο
Ι. Ιαπωνία
Ιρλανδία
Ισλανδία
Ισπανία
Ιταλία
Λ. Λετονία
Λιθουανία
Λιχνενστάιν
Λουξεμβούργο
Μ. Μάλτα
Μονακό
Μπρουνέι
Ν. Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Νότια Κορέα
Ο. Ολλανδία
Ουγγαρία
Π. Πορτογαλία
Σ. Σαν Μαρίνο
Σιγκαπούρη
Σλοβακία
Σλοβενία
Σουηδία
Τ. Ταϊβάν
Φ. Φινλανδία
Χ. Χιλή

Πώς θα ταξιδέψετε μέσω του προγράμματος VWP;

Χρειάζεστε θεώρηση ESTA.

Το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης είναι μια σύμβαση μετανάστευσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και των 38 χωρών που αναγράφονται παραπάνω. Εξορθολογίζει το μεταναστευτικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτήν τη σύμβαση ο ταξιδιώτης που ανήκει σε μία από 38 χώρες έχει το δικαίωμα να υποβάλει online αίτηση για άδεια ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Το ενοποιημένο σύστημα θα αναζητήσει σε ευφυείς βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ τον υποψήφιο και ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης θα καθοριστεί η ικανότητα του υποψηφίου να ταξιδέψει.
Αυτή η έγκριση ονομάζεται ESTA (ακρώνυμο για Electronic System for Travel Authorization – Ηλεκτρονικό σύστημα έγκρισης ταξιδιού).
Επισκεφθείτε την ενότητα ESTA για περισσότερες λεπτομέρειες, για να υποβάλετε αίτηση μέσω του συστήματος ESTA και για να πληρώσετε το απαιτούμενο ποσό.

Η αεροπορική εταιρεία ή η εταιρεία κρουαζιέρων πρέπει να είναι αναγνωρισμένη και εγκεκριμένη.

Εάν φτάσετε από αέρα ή θάλασσα, το πρόγραμμα VWP απαιτεί η αεροπορική εταιρεία ή η εταιρεία κρουαζιέρων που ταξιδέψατε να είναι ανάμεσα σε αυτές που είναι αναγνωρισμένες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επιπλέον, το εισιτήριό σας δεν γίνεται να είναι χωρίς επιστροφή. Ουσιαστικά, με την άφιξή σας στις ΗΠΑ, πρέπει να έχετε εισιτήριο επιστροφής ή εισιτήριο με προορισμό σε κάποια άλλη χώρα, με ημερομηνία αναχώρησης όχι περισσότερο από 90 ημέρες από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα.
Να μην έχετε παραβιάσει ποτέ τον μεταναστευτικό νόμο των ΗΠΑ και να μην έχει απορριφθεί ποτέ προηγούμενη αίτησή σας για θεώρηση πριν από τις αιτήσεις σας για θεώρηση μέσω του συστήματος ESTA.

Υποθέτοντας ότι έχετε ταξιδέψει στο παρελθόν προς τις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος VWP ή με τυπική θεώρηση, είναι ουσιαστικής σημασίας ότι κατά την παραμονή σας στις ΗΠΑ είχατε συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις του μεταναστευτικού νόμου.
Είναι επίσης απαραίτητο ότι δεν έχει απορριφθεί ποτέ στο παρελθόν αίτησή σας για θεώρηση από Πρεσβεία ή Προξενείο των ΗΠΑ.
Επίσης, όταν υποβάλλετε online αίτηση για θεώρηση μέσω του συστήματος ESTA, παραιτείστε από το δικαίωμα να αμφισβητήσετε την τελική απόφαση του αξιωματικού της υπηρεσίας μετανάστευσης. Δηλαδή, παρόλο που η θεώρηση μέσω του συστήματος ESTA είναι υποχρεωτική για να ταξιδέψετε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αυτό δεν εγγυάται την είσοδό σας στη χώρα.
Η τελική απόφαση σχετικά με την έγκριση εισόδου οποιουδήποτε ταξιδιώτη στις ΗΠΑ εξαρτάται από τον αξιωματικό του τελωνείου. Αυτός πρέπει να σφραγίσει το διαβατήριό σας κατά τον έλεγχο ρουτίνας με την άφιξή σας στις ΗΠΑ.

Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα VWP είναι απαραίτητο το διαβατήριο του ταξιδιώτη να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να έχει ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες από την ημερομηνία εισόδου στις ΗΠΑ (με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις για κάποια συγκεκριμένη χώρα). Επιπρόσθετα, όλα τα μέλη της οικογενείας σας, συμπεριλαμβανομένων βρεφών και παιδιών, θα πρέπει να είναι κάτοχοι διαβατηρίου.
Τέλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα VWP είναι απαραίτητο το διαβατήριο να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης:

Πολίτες που προέρχονται από: Deben tener un pasaporte legible por máquina, y también: Πρέπει να διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμο διαβατήριο και επιπλέον:
Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Δημοκρατία της Κορέας και Σλοβακική Δημοκρατία Με μικροκύκλωμα (τσιπ), το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία της σελίδας δεδομένων του διαβατηρίου – γνωστό ως ηλεκτρονικό διαβατήριο.
Ταϊβάν Με μικροκύκλωμα (τσιπ), το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία της σελίδας δεδομένων του διαβατηρίου – γνωστό ως ηλεκτρονικό διαβατήριο, συν τον αριθμό εθνικής ταυτότητας (national ID number).

 

Πολίτες από: Εάν το διαβατήριο εκδόθηκε, ανανεώθηκε ή επεκτάθηκε:  Πρέπει να διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμο διαβατήριο και επιπλέον
todos los demás países miembros del WVP Έκδοση τον ή μετά από τον Νοέμβριο του 2006. Με μικροκύκλωμα (τσιπ), το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία της σελίδας δεδομένων του διαβατηρίου – γνωστό ως ηλεκτρονικό διαβατήριο
Έκδοση μεταξύ Νοεμβρίου του 2005 καιΟκτωβρίου του 2006 απαιτούνται ενσωματωμένα ψηφιακή φωτογραφία και μικροκύκλωμα (τσιπ) που περιέχει τα στοιχεία της σελίδας δεδομένων του διαβατηρίου.
Έκδοση πριν από τον Νοέμβριο του 2006. δεν υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις

Τι είναι το μηχανικώς αναγνώσιμο διαβατήριο και τι είναι το ηλεκτρονικό διαβατήριο;

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για μηχανικώς αναγνώσιμα και ηλεκτρονικά διαβατήρια ορίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής αεροπορίας , επίσης γνωστό ως ICAO. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι όροι και προϋποθέσεις:

 

Μηχανικώς αναγνώσιμο διαβατήριο: Ένα μηχανικώς αναγνώσιμο διαβατήριο περιέχει προσωπικά δεδομένα και δεδομένα του διαβατηρίου που υπάρχουν στη σελίδα δεδομένων. Η ανάγνωση αυτών των δεδομένων γίνεται αυτόματα όταν το διαβατήριο σαρώνεται με την άφιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (συνήθως στο αεροδρόμιο). Παρακάτω θα δείτε μια φωτογραφία ενός μηχανικών αναγνώσιμου διαβατηρίου:

VISA-sample-machine-readible-code Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (Visa Waiver Program)

Σε περίπτωση αμφιβολίας εάν το διαβατήριο είναι μηχανικώς αναγνώσιμο ή όχι, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με το γραφείο όπου εκδόθηκε το διαβατήριο.

 

 

Ηλεκτρονικό διαβατήριο: τα δεδομένα του διαβατηρίου και τα προσωπικά δεδομένα ταυτότητας είναι περασμένα σε μικροτσιπ, το οποίο αποτελεί μέρος του διαβατηρίου. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν δύο σειρές χαρακτηριστικών από ένα μηχανικώς αναγνώσιμο διαβατήριο και περιέχουν στοιχεία αναγνώρισης προσώπου. Αυτό το τσιπ σαρώνεται με σκοπό την ταυτοποίηση του διαβατηρίου του ταξιδιώτη.

Το ηλεκτρονικό διαβατήριο ταυτοποιείται εύκολα. Ουσιαστικά, στο κάλυμμά του υπάρχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο. Παρακάτω θα δείτε ένα παράδειγμα από ηλεκτρονικό διαβατήριο:

electronic-pasport-sample Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (Visa Waiver Program)

Διαβατήρια επείγουσας ανάγκης ή προσωρινά διαβατήρια.

Εάν βρίσκεστε σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης ή είστε κάτοχος προσωρινού διαβατηρίου και πρόκειται να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέσω του προγράμματος VWP, το διαβατήριο πρέπει να είναι ηλεκτρονικό. Αυτό ισχύει επίσης για διερχόμενους ταξιδιώτες με προορισμό άλλον από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 

Το πρόγραμμα VWP δεν είναι η μόνη επιλογή. Μπορείτε ακόμη να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση τύπου «Β».

Ακόμη και αν πληροίτε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για αίτηση μέσω του προγράμματος ESTA, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση τύπου «Β».

Εάν δεν πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε αυτήν την ενότητα του παρόντος ιστότοπου, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση τύπου «Β».

Εάν τύχει να φτάσετε στις ΗΠΑ με πτήση αεροπορικής εταιρείας ή πλοίο εταιρείας κρουαζιέρων που δεν έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ (παράδειγμα: ιδιωτικό αεροπλάνο, κ.λπ.) θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση. Συνιστούμε να εξετάσετε τη λίστα με τις εγκεκριμένες εταιρείες από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

 

Είναι δυνατή η υποβολή αίτηση για το πρόγραμμα VWP εάν στο παρελθόν έχει απορριφθεί αίτηση θεώρησης;

Εάν σας ταιριάζει η περίπτωση που περιγράφεται στον τίτλο, συνιστούμε να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση στην πλησιέστερη πρεσβεία ή Προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη σας.

Ουσιαστικά, η υποβολή αίτησης για θεώρηση μέσω του συστήματος ESTA υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να σας δημιουργήσει ορισμένα κωλύματα:

  • Την απόρριψη της αίτησής σας μέσω του συστήματος ESTA.
  • Λεπτομερή εξέταση των ταξιδιωτικών σας εγγράφων με την είσοδό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  • Και/ή την άρνηση εισόδου σε Αμερικανικό έδαφος, με αποτέλεσμα τον εξαναγκαστικό επαναπατρισμό.

 

Με το πρόγραμμα VWP, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Καναδά, το Μεξικό ή οποιοδήποτε γειτονικό νησί.

Εάν μεταβείτε στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος VWP, μπορείτε να επισκεφθείτε για σύντομο χρονικό διάστημα τον Καναδά, το Μεξικό ή κάποιο νησί κοντά στις ΗΠΑ.

Όταν επιστρέψετε σε Αμερικανικό έδαφος, θα επανεισέλθετε μέσω του συστήματος ESTA, δεδομένου ότι εξακολουθείτε να πληροίτε τις προϋποθέσεις του προγράμματος VWP.

Το χρονικό όριο των ενενήντα ημερών, η μέγιστη επιτρεπόμενη παραμονή σύμφωνα με το πρόγραμμα VWP, εξακολουθεί να ισχύει και για τα σύντομα προαναφερθέντα ταξίδια.

Επομένως, η παραμονή σας συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ταξιδιών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες.

 

Ποια είναι τα κριτήρια για να συμπεριληφθεί ένα έθνος στο πρόγραμμα VWP;

Για να συμπεριληφθεί μια χώρα στη Συνθήκη περί μετανάστευσης, γνωστή ως Visa Waiver Travel Program – VWP (Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης), πρέπει το έθνος να πληροί ορισμένους όρους, όπως:

  • Να συνεργάζεται άψογα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
  • Να εκδίδει ηλεκτρονικά διαβατήρια
  • Το ποσοστό απόρριψης θεωρήσεων τύπου «Β» θα πρέπει να είναι μικρότερο από 3%
  • Να υπάρχει έγκαιρη επικοινωνία σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής διαβατηρίου
  • Να υπάρχει αυστηρή επιβολή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, της εθνικής νομοθεσίας και του ελέγχου στα σύνορα.
  • Να υπάρχει υψηλό επίπεδο ασφαλείας όσον αφορά πλαστά έγγραφα ταυτότητας