Close

24/01/2015

Προετοιμασία για την άφιξή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Εάν δεν είστε κάτοχος διαβατηρίου από τον Καναδά ή τις Βερμούδες, προτού φτάσετε στις ΗΠΑ, πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα μετανάστευσης. Υπάρχουν μια λευκή φόρμα I-94 για τους κατόχους θεώρησης και μια πράσινη φόρμα I-94W για όσους εισέρχονται στη χώρα με το Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Οι περισσότεροι από τους ταξιδιώτες καθημερινά φθάνουν από αέρος και η Υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ αντικατέστησε τη φόρμα I-94W με το σύστημα ηλεκτρονικής έγκρισης, γνωστό ως ESTA. Επομένως, εάν ταξιδεύετε αεροπορικώς δεν απαιτείται να συμπληρώσετε τη φόρμα μετανάστευσης, αλλά πρέπει να συμπληρώσετε μια αίτηση Esta.

airplane-landing-in-usa-300x171 Προετοιμασία για την άφιξή σας στις Ηνωμένες ΠολιτείεςΟι υπηρεσίες μετανάστευσης δεν απαιτούν εκτυπωμένο έγγραφο της αίτησης σας Esta, καθώς το σύστημα έχει ενοποιηθεί ώστε ο έλεγχος μετανάστευσης να διεξάγεται ευκολότερα και γρηγορότερα. Ωστόσο, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να έχετε ένα αντίγραφο της ηλεκτρονικής έγκρισης Esta μαζί με τα υπόλοιπα ταξιδιωτικά σας έγγραφα (διαβατήριο, αεροπορικά εισιτήρια, κ.λπ.), σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα κατά την είσοδό σας στη χώρα.

Οι παλιές φόρμες μετανάστευσης χρησιμοποιούνται κυρίως για την είσοδο στη χώρα από ξηράς. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης ενοποίησαν ένα σύστημα μέσω του Esta με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αεροπορικές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν τον φάκελο σας πριν από την άφιξή σας και να τον φυλάξουν κατά την παραμονή σας στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η αεροπορική εταιρεία έχει ενημερώσει από πριν για την επίσκεψή σας.

Αφού προσγειωθείτε στις ΗΠΑ, προτού παραλάβετε τις αποσκευές σας ή προτού φύγετε από το αεροδρόμιο, θα πρέπει να περάσετε από μια σύντομη εξέταση από κάποιον αξιωματικό της υπηρεσίας μετανάστευσης. Ο στόχος είναι να καθοριστεί εάν αληθεύει ότι η πρόθεσή σας είναι απλώς να επισκεφθείτε τις ΗΠΑ. Συνήθως, αυτή η διατύπωση διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.

Εάν κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο αξιωματικός υποπτευθεί ότι οι ταξιδιωτικές σας προθέσεις είναι αμφίβολες, ενδέχεται να μεταφερθείτε σε κάποιο ιδιαίτερο δωμάτιο για έλεγχο των λεγομένων σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αξιωματικός έχει το δικαίωμα να ψάξει τα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως την ατζέντα σας, τον υπολογιστή σας, το τηλέφωνό σας, κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι ΔΕΝ υπάρχει τίποτα που να υπονοεί ότι έχετε την πρόθεση να παραμείνετε πέρα από το χρονικό όριο που σας έχει εγκριθεί από τη θεώρηση ή να πραγματοποιήσετε ενέργειες που δεν επιτρέπονται από τη θεώρησή σας (συμπεριλαμβάνεται η αναζήτηση μόνιμης κατοικίας).

Σας ενθαρρύνουμε να είστε πολύ προσεκτικοί και ξεκάθαροι. Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας μετανάστευσης λαμβάνουν πολύ σοβαρά όλα τα θέματα (ακόμη και τα λεκτικά αστεία) που υπονοούν τον οποιονδήποτε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Οποιαδήποτε παρανόηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρονοβόρο έλεγχο ή χειρότερα, σε πρόωρο επαναπατρισμό.

Με την άφιξή σας, εάν δεν είστε κάτοικος των ΗΠΑ, θα πρέπει να δηλώσετε πού θα μείνετε κατά την παραμονή σας. Χρειάζεστε ακριβή διεύθυνση για την τοποθεσία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οδός και αριθμός, όχι απλώς ένα όνομα ξενοδοχείου, κολεγίου, κ.λπ. Παρόλο που με το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν απαιτείται διεύθυνση στις ΗΠΑ κατά τη συμπλήρωση της αίτησης μέσω του ESTA, θα χρειαστεί να δηλώσετε ακριβή διεύθυνση με την άφιξή σας. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει τη διαμονή σας πριν από την αναχώρησή σας.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συνέντευξη σχετικά με τη μετανάστευση, ο αξιωματικός θα σφραγίσει το διαβατήριό σας και θα σας εγκρίνει την είσοδό σας στις ΗΠΑ. Με τη θεώρηση Esta σάς επιτρέπεται η διαμονή έως και 90 ημέρες από την ημερομηνία της σφραγίδας. Εάν εισέλθετε στη χώρα με φόρμα I-94, βεβαιωθείτε ότι έχετε φυλάξει το κομμάτι της φόρμας που θα σας επιστρέψει ο αξιωματικός. Είναι απαραίτητο κατά την αναχώρησή σας από τις ΗΠΑ.

Εκτελωνισμός

Κάθε φορά που ένας ταξιδιώτης εισέρχεται σε μια χώρα (συμπεριλαμβανομένης της δικής του) πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτελωνισμός. Με την είσοδό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρέπει να συμπληρώσετε μια Τελωνειακή διασάφηση. Αυτή η φόρμα είναι γνωστή ως 6059B. Είναι μπλε χρώματος και σε σχήμα ορθογωνίου. Συνήθως, λαμβάνετε αυτήν τη φόρμα κατά τη διάρκεια της πτήσης σας προς τις ΗΠΑ ή στον έλεγχο πριν από την επιβίβασή σας στην πτήση σας προς τις ΗΠΑ. Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μία τέτοια φόρμα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, των ιθαγενών, των επισκεπτών και των κατόχων θεώρησης.

Απαιτείται μόνο μία τελωνειακή διασάφηση ανά οικογένεια/ομάδα συνταξιδιωτών.

Το μπροστινό μέρος της τελωνειακής φόρμας ζητά τα προσωπικά σας στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται ο αριθμός διαβατηρίου και τα στοιχεία της πτήσης.

Από κάτω, σας ζητείται να απαντήσετε σε έξι ερωτήσεις. Μερικές από τις ερωτήσεις σχετίζονται με αγαθά και αντικείμενα που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό, στα οποία περιλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα εμπορεύματα και τα χρήματα (για παράδειγμα, δεν μπορείτε να εισέλθετε στις ΗΠΑ με περισσότερα από 10.000 δολάρια σε μετρητά χωρίς να το δηλώσετε). Στο πίσω μέρος της φόρμας, πρέπει να καταχωρήσετε τα αντικείμενα για τα οποία σας γίνονται οι ερωτήσεις στο μπροστινό μέρος της φόρμας. Μπορείτε να αναφέρετε αν φέρνετε δώρα ή σουβενίρ για κάποιον φίλο, τσιγάρα ή αλκοόλ, νομισματικά εργαλεία, κ.λπ. Αυτή η ενότητα έχει περιορισμένο χώρο, επομένως, εάν χρειαστείτε να δηλώσετε αρκετά αντικείμενα, μπορείτε να ζητήσετε να συμπληρώσετε πολλές φόρμες.

Άρα, αφού σας εγκριθεί η είσοδος στις ΗΠΑ από τον αξιωματικό στο σημείο ελέγχου μετανάστευσης, θα συνεχίσετε για να παραλάβετε τις αποσκευές σας και να κατευθυνθείτε στον επόμενο χώρο ελέγχου. Εδώ, υποβάλλετε τη φόρμα της τελωνειακής σας διασάφησης στον αρμόδιο υπάλληλο και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αρμόδιος υπάλληλος εκτελωνίζει τα πράγματά σας και σας υποδεικνύει αμέσως την έξοδο. Σπανίως, μερικοί ταξιδιώτες περνούν από πρόσθετο έλεγχο των αποσκευών ή αποστέλλονται να πληρώσουν τελωνειακούς δασμούς εάν έχουν δηλώσει αγαθά για τα οποία απαιτείται αυτό.

Υπάρχει το ενδεχόμενο επιπλέον ελέγχου δια χειρός (πρέπει να ανοίξετε την αποσκευή σας) ή μέσω μηχανήματος ακτινών X (παρόμοιο με τη σάρωση κατά τον έλεγχο των αποσκευών στο σημείο ελέγχου ασφαλείας πριν από την επιβίβαση στην πτήση σας).

Εάν μετά από τις επιπλέον ερωτήσεις ο ταξιδιώτης κινήσει περισσότερες υποψίες, θα μεταφερθεί σε ιδιαίτερο δωμάτιο για επεμβατικό έλεγχο.

Να θυμάστε ότι τα Η.Ε. έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μερικές χώρες και τα αγαθά που παράγονται σε αυτές τις χώρες δεν επιτρέπεται να μπουν στις ΗΠΑ. Η τωρινή λίστα περιλαμβάνει τη Συρία, το Ιράν, την Κούβα και τη Βόρεια Κορέα.

Ένας ταξιδιώτης δεν επιτρέπεται να εισέλθει με κρέας ή μη επεξεργασμένα λαχανικά ή φρούτα. Μπορείτε, ωστόσο, να περάσετε στη χώρα συσκευασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, ψωμί και αγαθά αρτοποιίας γενικά.

Ό γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να έχετε τα τρόφιμα σας σε αεροστεγώς σφραγισμένη συσκευασία.

Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε Αμερικανικά εδάφη (όπως οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, η νήσος Γκουάμ, κ.λπ.), να θυμάστε ότι κατά την επιστροφή σας στην ενδοχώρα θα πρέπει να περάσετε ξανά από εκτελωνισμό.

Θα περάσετε από ελέγχους της υπηρεσίας μετανάστευσης στο σημείο εισόδου στη χώρα (αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως Σταδιακός εκτελωνισμός), αλλά τις περισσότερες φορές θα παραλάβετε τις αποσκευές σας στον τελικό προορισμό σας (λιμένα άφιξης) και θα εκτελωνίσετε τα πράγματά σας εκεί.

Αναλυτικότερα, εάν η πόλη της άφιξης σας είναι η Φιλαδέλφεια και ο τελικός προορισμός σας είναι η νέα Ορλεάνη, σίγουρα θα περάσετε από έλεγχο της υπηρεσίας μετανάστευσης στη Φιλαδέλφεια, αλλά θα παραλάβετε τις αποσκευές σας στη Νέα Ορλεάνη και θα πραγματοποιήσετε τον εκτελωνισμό εκεί. Για να διασφαλίσετε το μέρος παραλαβής των αποσκευών σας, βεβαιωθείτε επικοινωνώντας με την αεροπορική εταιρεία που θα ταξιδέψετε.