Close

09/02/2015

Οδηγός για οδικά ταξίδια στις ΗΠΑ: 10 πολύτιμες συμβουλές

road-trip-to-usa-300x194 Οδηγός για οδικά ταξίδια στις ΗΠΑ: 10 πολύτιμες συμβουλέςΈνα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς σε κάθε ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι να διασχίσει οδηγώντας τις εκπληκτικές αχανείς εκτάσεις της ηπείρου. Ένα οδικό ταξίδι θα σας χαρίσει τη δυνατότητα να δείτε μεγαλειώδη μνημεία που δεν θα μπορούσατε να δείτε ταξιδεύοντας με αεροπλάνο και έχετε και περισσότερες ευκαιρίες να μιλήσετε με τους ντόπιους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μια πολύ μεγάλη χώρα. Έτσι για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταφέρετε να δείτε τα αξιοθέατα που επιθυμείτε στον χρόνο που έχετε διαθέσιμο είναι σημαντικό να σχεδιάσετε το ταξίδι σας με ακρίβεια. Εμείς θα σας επισημάνουμε μερικά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε κατά τον σχεδιασμό ενός οδικού ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 

  1. Επιλέξτε ένα μέρος της χώρας – Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μια τεράστια χώρα και είναι παράλογο να προσπαθήσετε να τη δείτε όλη οδικώς, καθώς είτε θα εξαντληθείτε είτε θα ξοδέψετε όλα σας τα χρήματα. Επιλέξτε μια περιοχή της χώρας και παραμείνετε σε αυτήν. Για παράδειγμα, θα χρειαστείτε σίγουρα 2 εβδομάδες για να δείτε τα πολυάριθμα αξιοθέατα της Καλιφόρνια, όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Σαν Ντιέγκο και τις εκπληκτικές λεωφόρους της όπως η Big Sur. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια περιοχή με ενδιαφέροντα αξιοθέατα και οι χρόνοι οδήγησης είναι ρεαλιστικοί.
  2. Τα ξενοδοχεία κατά μήκος των λεωφόρων είναι συνήθως πιο φθηνά – Προσπαθήστε να μένετε σε κάποια από τις αλυσίδες ξενοδοχείων που βρίσκονται κατά μήκος των λεωφόρων, όπου σας βολεύει, ώστε να μειώσετε τα έξοδά σας. Τα ξενοδοχεία στις πόλεις είναι γενικώς 20 έως και 50% πιο ακριβά από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε λεωφόρους. Οι περισσότερες πόλεις της Αμερικής διαθέτουν άπλετο χώρο για στάθμευση, επομένως δεν θα έχετε πρόβλημα να επισκεφθείτε τα κύρια αξιοθέατα.
  3. Επίσκεψη σε τοπικά εστιατόρια – Όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της χώρας, προσπαθήστε να σταματάτε όσο το δυνατόν περισσότερο στα τοπικά εστιατόρια. Στα τοπικά εστιατόρια θα γευθείτε σπεσιαλιτέ της περιοχής, όπως χονδροαλεσμένη βρόμη στις νότιες πολιτείες ή τσίλι στις νοτιοδυτικές πολιτείες. Τα τοπικά εστιατόρια είναι εξαιρετικό μέρος για να συνομιλήσετε με τους φιλικούς ντόπιους.
  4. Σχεδιάστε την επίσκεψή σας ανάλογα με την εποχή – Έχετε υπόψη σας ότι στις περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ κάνει υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πολύ Αμερικανοί επιλέγουν να ταξιδέψουν οδικώς αυτήν την εποχή, επομένως οι λεωφόροι μπορεί να έχουν αρκετή κίνηση. Φροντίστε να λάβετε την έγκριση αδειοδότησης μέσω ESTA σύντομα ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε ένα υπέροχο ταξίδι στην Αμερική την άνοιξη. Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι καλύτερες αποχές για οδήγηση. Κατά τους χειμερινούς μήνες ίσως να συναντήσετε δύσκολες συνθήκες στους δρόμους όπως πάγο, χιονοθύελλες και υπερβολικό κρύο.
  5. Αυξήστε τον προϋπολογισμό σας περισσότερο απ’ όσο σχεδιάζετε να ξοδέψετε – Τα οδικά ταξίδια μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβά απ’ όσο φαντάζεστε. Εκτός από το κόστος της ενοικίασης του αυτοκινήτου, τη βενζίνη, τα ξενοδοχεία και το φαγητό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει να προσθέσετε και έξοδα όπως διόδια και αγορά αναμνηστικών, αυξάνοντας, έτσι, το σύνολο των εξόδων σας.
  6. Είναι καλό να προμηθευτείτε έναν τοπικό αριθμό τηλεφώνου για το κινητό σας τηλέφωνο μαζί με κάποιο πρόγραμμα δεδομένων – Οι χρεώσεις της περιαγωγής είναι γενικά πολύ υψηλές, ιδιαίτερα η περιαγωγή δεδομένων. Για κάθε πιθανό οδικό ταξίδι στις ΗΠΑ θα χρειαστείτε περίπου μία εβδομάδα, επομένως αξίζει να κάνετε ένα πρόγραμμα δεδομένων για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία GPS, καθώς και άλλα εργαλεία που λειτουργούν βάσει διαδικτύου, όπως ιστοσελίδες με αξιολογήσεις ξενοδοχείων ή εστιατορίων. Οι περισσότεροι πάροχοι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τεχνολογία LTE 4G πραγματοποιώντας μεταφορές δεδομένων πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.
  7. Νοικιάστε ένα όχημα με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου – Οι οδικές αποστάσεις στην Αμερική είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με καλή χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, όπως ένα υβριδικό. Δεν συνιστούμε την ενοικίαση ηλεκτρικών αυτοκινήτων επειδή η εύρεση ενός σταθμού φόρτισης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Έχετε υπόψη ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν είναι πολύ συνηθισμένα και δεν θα βρείτε πετρέλαιο κίνησης σε όλα τα βενζινάδικα. Γενικά, οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερες από τις τιμές στο εξωτερικό λόγω της χαμηλότερης φορολογίας.
  8. Έχετε την ταξιδιωτική σας ασφάλεια ανανεωμένη – Βεβαιωθείτε ότι η ταξιδιωτική σας ασφάλεια είναι ενημερωμένη και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε χωρίς κανένα πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο τομέας της υγεία στις ΗΠΑ τείνει να γίνει ιδιωτικός, με αποτέλεσμα οι χρεώσεις και τα έξοδα να είναι υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Στην σπάνια περίπτωση που θα χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιο νοσοκομείο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία με την οποία έχετε υπογράψει την ταξιδιωτική σας ασφάλεια μπορεί να τιμολογηθεί απευθείας για πιθανά ιατρικά έξοδα που μπορεί να χρεωθείτε.
  9. Επίσκεψη σε εκπτωτικά εμπορικά κέντρα – Τα εκπτωτικά εμπορικά κέντρα συνήθως βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές. Ελέγξτε για να δείτε αν η περιοχή που σκοπεύετε να επισκεφθείτε διαθέτει εκπτωτικό εμπορικό κέντρο. Τα εκπτωτικά εμπορικά κέντρα διαθέτουν όλες τις πολύ γνωστές επωνυμίες σε τιμές 30 έως 70% χαμηλότερες από τις τιμές που θα βρείτε σε κάποιο κανονικό εμπορικό κέντρο. Αν ψάχνετε να αγοράσετε ρούχα, ηλεκτρονικά ή άλλα αντικείμενα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στις ΗΠΑ, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε κάποιο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο.
  10. Τηρείτε τους κανόνες! – Πρέπει να τηρείτε τους κανόνες οδήγησης κατά το οδικό σας ταξίδι στην Αμερική. Τα όρια ταχύτητας διαφέρουν κατά πολύ ανάμεσα στις πολιτείες, αλλά γενικά κυμαίνονται από 65 μίλια/ώρα έως 75 μίλια/ώρα (105 χλμ/ώρα ή 120 χλμ/ώρα). Δεν είναι συνηθισμένη η χρήση καμερών που καταγράφουν την ταχύτητα. Σε περίπτωση που σας σταματήσει στην άκρη η αστυνομία, μην λογομαχήσετε μαζί τους ή μην υψώσετε τον τόνο της φωνής σας, καθώς αυτό θα χειροτερέψει πολύ την κατάσταση. Γενικά, οι αστυνομικοί είναι ευγενικοί και θα σας δώσουν μια κλήση, σε περίπτωση που σας σταματήσουν για υπερβολική ταχύτητα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πληρώσει κάθε κλήση ή πρόστιμο που εκκρεμεί εις βάρος σας πριν αναχωρήσετε από τις ΗΠΑ για να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στα μελλοντικά σας ταξίδια.

Τα οδικά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μια αξέχαστη εμπειρία κατά την οποία θα μπορέσετε να νιώσετε απόλυτα την καρδιά και την ψυχή της χώρας. Πολλά από τα εμβληματικά αξιοθέατα της Αμερικής όπως είναι το φαράγγι Γκραν Κάνυον (Grand Canyon), η Κοιλάδα των μνημείων (Monument Valley), η Αμερικανική Εθνική οδός 66 (Route 66), το ακρωτήρι Μπιγκ Σερ (Big Sur) ή το Όρος Ράσμορ (Mount Rushmore) μπορείτε να τα θαυμάσετε μόνο αν ταξιδεύετε οδικώς. Αρχίστε να σχεδιάζετε το ταξίδι σας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και αιτηθείτε για έγκριση αδειοδότησης ταξιδιού μέσω ESTA όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να μπορέσετε να ταξιδέψετε πριν από τους καυτούς και γεμάτους ταξιδιώτες καλοκαιρινούς μήνες.