Close

24/06/2015

Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑ

Όταν εισέρχεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας κατάλογος απαγορευμένων και υπό περιορισμό αντικειμένων, τα οποία δεν πρέπει να έχετε μαζί σας στη χώρα. Από αυτόν τον κατάλογο, επισημαίνονται τα παρακάτω αντικείμενα: φάρμακα, τρόφιμα, ζώα και, φυσικά, παράνομες ουσίες. Επίσης τα έργα τέχνης είναι αντικείμενα υπό περιορισμό.

8-300x168 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΑυτοί οι περιορισμοί σχετικά με τα αντικείμενα που οι αλλοδαποί επισκέπτες και οι πολίτες μπορούν να φέρουν στις ΗΠΑ, επιβλήθηκαν για λόγους προφύλαξης της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, της προστασίας της τοπικής χλωρίδας και πανίδας και, φυσικά, της εθνικής ασφάλειας.

Οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) των ΗΠΑ, είναι υπεύθυνοι για την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με αυτές τις απαγορεύσεις και την παρακολούθηση των σημείων εισόδου στη χώρα, είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.
Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες και τους πολίτες των ΗΠΑ ή άλλων νόμιμα μόνιμων κατοίκων που επιστρέφουν στη χώρα μετά από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, καθώς και αλλοδαπούς που εισέρχονται στη χώρα ως τουρίστες ή με κάποιον είδος θεώρησης ή άδειας ταξιδιού που έχουν λάβει μέσω του συστήματος ESTA.

9-300x169 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΠροϊόντα περιορισμένης εισαγωγής:

Εκτός από τον κατάλογο με τα απαγορευμένα προϊόντα, υπάρχουν μερικά προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε στις ΗΠΑ αρκεί να συμφωνούν με τους ισχύοντες νόμους και κανόνες.

Μερικά προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι τα παρακάτω:

10-300x183 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΠροϊόντα στρατιωτικής χρήσης:

Κάθε αντικείμενο, λογισμικό ή ακόμη και σχέδιο, αν έχει δοθεί για στρατιωτική χρήση, πρέπει να καταγράφεται και να λαμβάνει άδεια εισόδου στη χώρα.

Όπλα και πυρομαχικά:

Για να μπορέσετε να περάσετε από το τελωνείο με όπλα και/ή πυρομαχικά, πρέπει να λάβετε άδεια από τη Διεύθυνση Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF).

Αν το άτομο που μεταφέρει επάνω του όπλο το είχε ήδη προτού φύγει από τη χώρα, το άτομο δεν απαιτείται να προσκομίσει την προαναφερθείσα
άδεια. Πρέπει πάντα, πριν το ταξίδι σας, να καταγράφετε το όπλο στο CBP χρησιμοποιώντας το έντυπο 4457.

11-300x194 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΑυτοκίνητα και οχήματα γενικά:

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα οχήματα που επιθυμείτε να περάσετε μέσα στη χώρα συμμορφώνονται με τους τρέχοντες αντιρρυπαντικούς κανόνες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Για να βεβαιωθείτε, η καλύτερη δυνατή πηγή είναι ο ιστότοπος της EPA:

EPA: US Environmental Protection Agency (Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΥΠΠ) των ΗΠΑ)

Η EPA είναι η υπεύθυνη υπηρεσία για τα περιβαλλοντικά θέματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπουργείο μηχανοκίνητων οχημάτων:

12-300x206 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΣτις ΗΠΑ, κάθε πολιτεία νομοθετεί κανόνες σχετικά με τα μηχανοκίνητα οχήματα, επομένως πρέπει να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία της αντίστοιχης πολιτείας. Εδώ θα βρείτε έναν κατάλογο ανά πολιτεία.

Γενικά, τα οχήματα κάτω των 2 ετών προερχόμενα από την Ευρώπη ή τον Καναδά συμμορφώνονται με όλες τις απαιτήσεις ως έχουν. Επίσης, είναι εύκολο να λάβετε μια προσωρινή άδεια εισόδου για το όχημα, αρκεί οι απαραίτητες τροποποιήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί ώστε το όχημα να συμμορφώνεται με τους κανόνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζεται να πληρώνετε ένα ποσό που εγγυάται ότι οι προαναφερθείσες τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν. Αν αυτές οι τροποποιήσεις δεν πραγματοποιηθούν, το όχημα πρέπει να εκδιωχθεί από τη χώρα ή να καταστραφεί. Σε κάθε περίπτωση δεν θα σας επιτραπεί να το οδηγήσετε μέσα στη χώρα χωρίς αυτές τις τροποποιήσεις.

Τα αυτοκίνητα που μεταφέρονται από μη κατοίκους, οι οποίοι θα βρίσκονται στη χώρα για λιγότερο από έναν χρόνο, απαλλάσσονται από τη συμμόρφωση με αυτούς τους κανόνες, αλλά αυτά τα οχήματα ενδέχεται να μην πωληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αντικείμενα για φαρμακευτική έρευνα ή χρήση:

Αν πρέπει να περάσετε αυτόν τον τύπο αντικειμένων μέσα στη χώρα, χρειάζεστε άδεια από το Υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ ή από οποιοδήποτε Κέντρο ελέγχου ασθενειών. Ανάμεσα στα προϊόντα που συνήθως ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία είναι τα μαλάκια, ιστοί ζώων, ιοί, βακτήρια και μύκητες.

Αλκοολούχα ποτά:

Δεν υπάρχει ακριβής περιορισμός για την ποσότητα αλκοολούχων ποτών που μπορείτε να περάσετε μέσα στη χώρα. Η ποσότητα εξαρτάται από την πολιτεία στην οποία ταξιδεύετε και πρέπει να το ελέγχετε κάθε φορά που ταξιδεύετε.

13-300x169 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΦυτά, σπόροι, χώμα:

Για να εισάγετε ζωντανά φυτά ή σπόρους, πρέπει να διαθέτετε ειδική άδεια.

Προστατευόμενα αντικείμενα από νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας:

Αν παρουσιάσετε ψευδή έγγραφα σε έδαφος των ΗΠΑ, το CBP ενδέχεται να σας επιβάλει πρόστιμο ή κυρώσεις. Τα προαναφερθέντα αντικείμενα περιορίζονται σε ένα ανά άτομο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πωληθούν σε έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Απαγορευμένα αντικείμενα λόγω του μέρους προέλευσής τους:

14-200x300 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΑπαγορεύεται να φέρετε μαζί σας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οποιοδήποτε αντικείμενο προέρχεται από χώρες που ισχύει εμπάργκο όπως το Ιράν, Μυανμάρ, Κούβα και μέρος του Σουδάν.

Υπάρχουν, επίσης, μερικά εμπάργκο για προϊόντα που προέρχονται από χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, οι βαλκανικές χώρες ή η Σιέρα Λεόνε.

Υπάρχει εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα: βιβλία, περιοδικά, ταινίες ή παρόμοια προϊόντα, καθώς και δώρα ή αντικείμενα οικιακής χρήσης των οποίων η αξία δεν είναι μεγαλύτερη από 100 δολάρια Αμερικής.

Φάρμακα και παράνομες ουσίες:

Επίσης, μπορείτε να φέρετε φάρμακα που είναι νόμιμα στις ΗΠΑ, και τα οποία μπορείτε να αγοράσετε νόμιμα στις ΗΠΑ με συνταγή.

Επομένως, είναι παράνομο να φέρνετε προϊόντα όπως βελόνες, εκτός αν έχετε ιατρική συνταγή που αποδεικνύει την ιατρική τους χρήση, αν, για παράδειγμα, είστε διαβητικός/-ή.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι φακοί επαφής απαιτούν ιατρική συνταγή, κι επομένως είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας αρκετό απόθεμα αν δεν μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιον οφθαλμίατρο στις ΗΠΑ για να σας συνταγογραφήσει τους φακούς.

15-300x169 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΣας επιτρέπετε να μπείτε στις ΗΠΑ με τα φάρμακα που συνήθως χρειάζεστε. Πρέπει πάντα να έχετε πάνω σας ιατρική συνταγή ως αποδεικτικό, και τα φάρμακα πρέπει να παραμένουν στο αρχικό τους δοχείο. Η ποσότητα που θα περάσετε στη χώρα ποικίλει ανάλογα με τη διαθεσιμότητά του στις ΗΠΑ, πόση ποσότητα απαιτεί η θεραπεία σας και πόσον καιρό θα παραμείνετε στη χώρα. Επίσης, όταν το άτομο που εισάγει αυτά τα φάρμακα είναι πολίτης ή μόνιμος κάτοικος, η επιτρεπόμενη ποσότητα θα μειωθεί σε 50 δόσεις.

16-300x223 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΣε κάθε περίπτωση, πρέπει να ειδοποιήσετε τον υπεύθυνο του τελωνείου για την περίπτωση που αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ναρκωτικά ή είναι εθιστικά, όπως συγκεκριμένα φάρμακα για τον βήχα, αντικαταθλιπτικά ή υπνωτικά χάπια.

Τρόφιμα:

Πιθανώς να μπορείτε να μεταφέρετε πιο επεξεργασμένες τροφές καθώς και καφέ, τσάι, μέλι, μπαχαρικά, ξύδι και λάδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Δεν επιτρέπονται στιγμιαίες σούπες και παρόμοια προϊόντα.

Επιτρέπονται κάποια αρτοσκευάσματα καθώς και τυρί. Είναι σημαντικό να ελέγχετε αν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα στα τρόφιμα που μεταφέρετε.

Ενδέχεται να μπορείτε να μεταφέρετε ρύζι, αλλά ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα.

Τα μη επεξεργασμένα λαχανικά και φρούτα πρέπει να δηλώνονται στο τελωνείο και πιθανώς να επιτρέπεται η είσοδος τους στη χώρα ανάλογα με την προέλευσή τους, καθώς και τον τόπο προέλευσης του ατόμου που τα μεταφέρει. Η μη δήλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο των 500 δολαρίων Αμερικής.

Απαγορεύεται η εισαγωγή κρέατος ζώων φάρμας στη χώρα είτε πρόκειται για ωμό είτε για επεξεργασμένο κρέας. Επομένως όχι, δεν μπορείτε να έχετε μαζί σας ζαμπόν.

Έργα τέχνης, αντίκες και αρχαιολογικά τεχνήματα:

Για να μπορέσετε να εισάγετε αυτά τα αντικείμενα στη χώρα πρέπει να αποδείξετε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι δεν πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα, άρα πρέπει να αποδείξετε ξεκάθαρα τη διαδοχική κατοχή τους.

Εφόσον διαθέτετε άδεια εξαγωγής που έχει εκδοθεί από τη χώρα προέλευσης, μπορείτε να εισάγετε τέτοιου είδους αντικείμενα όπως γλυπτά, τοιχογραφίες, αντικείμενα τελετουργιών και αποικιακή τέχνη στις ΗΠΑ. Πρέπει να προσέχετε, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι άδειες που εκδίδονται από καταστήματα, ακόμη και από διεθνώς αναγνωρισμένες επιχειρήσεις μπορεί να είναι πλαστές ή μη έγκυρες.

Για να αποθαρρύνεται η μεταφορά κλοπιμαίων τέχνης, η οποία είναι συχνή σε πολλές χώρες, τα αντικείμενα τέχνης που προέρχονται από το Μαλί, την Κύπρο, το Ιράκ ή την Καμπότζη εξετάζονται ιδιαίτερα προσεκτικά.

17-201x300 Απαγορευμένα αντικείμενα κατά την είσοδο στις ΗΠΑΚατοικίδια ζώα:

Στις περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ, οι γάτες δεν χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για τους σκύλους, εκτός αν προέρχονται από χώρα όπου δεν υπάρχουν περιστατικά λύσσας. Το εμβόλιο πρέπει να πραγματοποιείται μεταξύ 30 ημερών και ενός έτους από το ταξίδι.

Παρόλο που δεν απαιτείται στο τελωνείο, έχετε υπόψη σας ότι η αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε πιθανώς να ζητήσει πιστοποιητικό καλής υγείας που δείχνει ότι το ζώο δεν υποφέρει από ή δεν μεταφέρει κάποια μολυσματική ασθένεια.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα να ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις της κάθε πολιτείας όσον αφορά την εισαγωγή κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ. Οι νόμοι και οι κανόνες ποικίλουν από πολιτεία σε πολιτεία.

Απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων που περιέχουν τρίχες σκύλου ή γάτας. Το πρόστιμο για την παραβίαση αυτής της απαγόρευσης μπορεί να φτάσει και τις 10.000 δολάρια Αμερικής.

Όσον αφορά τα πτηνά συντροφιάς, πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερωθεί σχετικά πριν από το ταξίδι του/της, να συμπληρώσει το έντυπο VS 17-129 και να πληρώσει το κόστος της καραντίνας, επίσης πριν από το ταξίδι.

Επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα ζώων όπως χάμστερ, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια (Guinea pigs) και λοιπά παρόμοια ζώα χωρίς χαρτιά, αλλά συνιστάται να έχετε μαζί σας κάποιο πιστοποιητικό για να αποδείξετε την καλή τους υγεία ώστε να αποφύγετε πιθανά προβλήματα στο τελωνείο.