Close

30/04/2018

Αμερικανικό ποδόσφαιρο: Το πάθος των ΗΠΑ

American football

Το Αμερικανικό ποδόσφαιρο, γνωστό απλά ως ποδόσφαιρο «φούτμπολ» στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αναφέρεται στο άθλημα που παίζεται με δύο ομάδες αποτελούμενες από έντεκα παίκτες η καθεμία, σε ορθογώνιο γήπεδο με τέρματα στα δύο άκρα του.  Ακόμη και αυτή η εξήγηση ίσως μοιάζει πολύ με το ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Ωστόσο, οι τεχνικές και οι κανόνες παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές:

– Η μπάλα έχει οβάλ σχήμα και δεν αναπηδά.

– Η επίθεση, η οποία έχει την κατοχή της μπάλας, πρέπει να τρέξει στην άλλη πλευρά του γηπέδου, ενώ η άμυνα προσπαθεί να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια και να κερδίσει τον έλεγχο της μπάλας.

– Για να κερδίσει η επίθεση πρέπει να προηγηθεί τουλάχιστον δέκα γιάρδες (9,1 μέτρα) σε μια σειρά από τέσσερις προσπάθειες.

– Οι πόντοι κερδίζονται όταν η μπάλα προωθηθεί στην αντίπαλη τελική ζώνη ή με πάσα ή κλωτσώντας την μέσα στην εστία του αντιπάλου, σκοράροντας «touchdown».

– Οι παίκτες χρησιμοποιούν προστατευτικά για το κεφάλι, το σώμα και τα γόνατά τους μιας και πρόκειται για ένα σκληρό άθλημα επαφής.

Μπορείτε εύκολα να ζήσετε την εμπειρία του ενθουσιασμού αυτού του αθλήματος αν είστε Έλληνες – το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσετε μια Εξουσιοδότηση ταξιδιού ESTA online πριν από την επιβίβαση της πτήσης σας για τις ΗΠΑ.  

Σήμερα, το Αμερικανικό ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ειδικά σε επαγγελματικό και πανεπιστημιακό επίπεδο. Το επαγγελματικό πρωτάθλημα είναι γνωστό ως National Football League (NFL).

Το Πανεπιστημιακό πρωτάθλημα

Με περισσότερες από 119 ομάδες, ο Εθνικός Κολεγιακός Αθλητικός Σύνδεσμος (NCAA) που οργανώνει το Πανεπιστημιακό πρωτάθλημα  Αμερικανικού ποδοσφαίρου είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο σε αυτό το άθλημα. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα του Αμερικανικού ποδοσφαίρου ως δραστηριότητα που ενώνει συμπατριώτες, τα στάδια των πανεπιστημίων έχουν χωρητικότητα έως και 100.000 άτομα, χωρητικότητα λίγο μεγαλύτερη από τα στάδια των επαγγελματικών συλλόγων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πανεπιστήμια ενώνουν ένα μεγαλύτερο φάσμα ανθρώπων από μία πολιτεία, ενώ οι φίλαθλοι των επαγγελματικών συνδέσμων προέρχονται κυρίως από μία πόλη.

Στο πανεπιστημιακό ποδόσφαιρο, οι παίκτες είναι πιο αφοσιωμένοι επειδή παίζουν για την ομάδα τους, την υπερηφάνεια αντιπροσώπευσης της πολιτείας τους και την παράδοση της ομάδας τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι ένα άθλημα γεμάτο από υπερηφάνεια και συναισθήματα.

Λίγη ιστορία

Όπως το ράγκμπι, το Αμερικανικό ποδόσφαιρο, όπως το γνωρίζουμε, προήλθε από την Αγγλία. Αρχικά, ήταν αρκετά ανοργάνωτο άθλημα χωρίς καθορισμένους κανόνες και συνεχώς γινόταν όλο και πιο δημοφιλές. Το Αμερικανικό ποδόσφαιρο οργανώθηκε περισσότερο στην Αγγλία και τις πρώην αποικίες της στα μέσα του 19ου αιώνα, με την θέσπιση νέων κανόνων και την εμφάνιση των πρώτων ομάδων όπως είναι η Oneida Club από το Boston Common στις ΗΠΑ. 

Με το πέρασμα των χρόνων, έγινε εμφανές ότι οι παίκτες προτιμούσαν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους με ελαφρώς πιο επιθετική προσέγγιση, παρόμοια με αυτήν του ράγκμπι, για καλύτερη προετοιμασία της επίθεσης. Ο Walter Camp, γνωστός ως «ο πατέρας του Αμερικανικού ποδοσφαίρου», ήταν το πρώτο άτομο που πρότεινε διαφοροποίηση από τους κανόνες του ράγκμπι και τη Βρετανική παράδοση για τη δημιουργία ενός πιο τεχνικού παιχνιδιού.

Δείτε επίσης: ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ESTA

Πώς το NFL έγινε το αγαπημένο πρωτάθλημα στις ΗΠΑ;

Όταν μερικές ομάδες Αμερικανικού ποδοσφαίρου άλλαξαν την τοποθεσία τους και μερικοί κανόνες διαφοροποιήθηκαν, το παιχνίδι άρχισε να προσελκύει περισσότερους φιλάθλους. Τα τελευταία χρόνια διεξήχθησαν πολλές έρευνες που αποκάλυψαν ότι το περισσότερο από το 30% των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δηλώνουν ότι το Αμερικανικό ποδόσφαιρο είναι το αγαπημένο τους άθλημα, περισσότερο αγαπητό από το baseball και το μπάσκετ.

Ως βιομηχανία ψυχαγωγίας

Στη δεκαετία του 50’ όταν οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αγοράζουν τηλεοράσεις για τα σπίτια τους, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο βρήκε τον καλύτερο σύμμαχο με σκοπό την εύρεση νέων φιλάθλων. Το άθλημα ωφελήθηκε από την αναμετάδοση των παιχνιδιών που το δεδομένο διάστημα θεωρούνταν το μοναδικό πρόγραμμα για τους τηλεθεατές.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, ο ετήσιος αγώνας Σούπερ Μπόουλ (Super Bowl) έγινε το άθλημα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ, ουσιαστικά, το τηλεοπτικό πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση.  Το Σούπερ Μπόουλ μπήκε στην καθημερινότητα των Αμερικανών εφόσον πια θεωρείται παράδοση η παρακολούθηση της πρεμιέρας του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτός είναι ο τέλειος τρόπος για τη διαφήμιση και προώθηση γνωστών εταιρειών, καθώς και εμφανίσεων καλλιτεχνών όπως είναι η Beyonce, ο Justin Timberlake, η Janet Jackson, ο Bruno Mars, και άλλοι.

Μην χάσετε την ευκαιρία να βιώσετε τον ενθουσιασμό που προσφέρει αυτό το άθλημα, την Αμερικανική κουλτούρα και την ευκαιρία να δείτε τους αγαπημένους σας τραγουδιστές όλους συγκεντρωμένους στο ίδιο μέρος. Επισκεφθείτε τη γη του Uncle Sam με μια ESTA visa για να ζήσετε μια εμπειρία διαφορετική από αυτήν του ράγκμπι.